مراحل کاهش ورم بینی به چه شکل است؟ چرا بعضی افراد سریعتر از افراد مشابه خود بهبود میابند؟ چه عواملی سبب افزایش ورم بینی بعد از جراحی میشود؟ با ما همراه باشید تا به پاسخ تمام این پرسش ها برسیم.
علت ورم بعد از جراحی بینی
بعد از عمل بینی، تورم اولیه به دلیل آسیب های وارد شده به بافت های بینی ایجاد میشود. ورم ثانویه نیز به علت تجمع مایع در منطقه بینی است و ممکن است تا چندین ماه ماندگار باشد.
در واقع، ورم پس از جراحی بینی معمول است و ممکن است تا چند هفته یا چندین ماه طول بکشد.در صورتی که ورم بسیار شدید باشد و با علائم دیگری همراه باشد، باید سریعا به پزشک خود مراجعه کنید.
مراحل کاهش ورم بینی بعد از جراحی
۱- دو روز بعد عمل
با توجه به تغییراتی که در حین عمل بر روی بینی اعمال شده است، در ناحیه بینی التهاب و تورم شدیدی مشاهده می شود. به همین دلیل در روزهای اول بعد از جراحی، بیمار نیاز به مراقبت و درمان زیادی خواهد داشت. این مرحله اولین مرحله کاهش ورم بینی است.
۲-یک هفته بعد از عمل
معمولا پس از یک هفته اسپلینت از روی بینی برداشته شده و به محض برداشته شدن آن، ورم بینی بیش از حد به نظر می رسد. تورم در هفته اول پس از جراحی به اوج خود می رسد، بنابراین به یاد داشته باشید که آنچه در این مدت مشاهده می کنید، نتیجه نهایی عمل شما نیست و بعد از این مدت تورم بینی کاهش می یابد.
در یک هفته پس از جراحی، به علت برش های ایجاد شده در بینی کبودی در زیر چشم و اطراف بینی وجود خواهد داشت که میزان تورم و کبودی در هر فرد متفاوت می باشد.
۳-دو هفته بعد از عمل
فرآیند کلاژن سازی در محل عمل شروع میشود و تقریبا ۶ هفته به طول میانجامد. در این مدت، زخمهای جراحی و محل برشها به تدریج بهصورت ضخیمتری بهنظر خواهند آمد. بهشدت توصیه میشود که در طول این مدت، حتما از چسب بینی استفاده شود.
تورم بینی در این مدت به تدریج کاهش یافته و برای جلوگیری از افزایش ورم بینی، در این بازه زمانی از انجام فعالیت های سنگین جدا خودداری نمایید.
در ارتباط با ورم بینی مقاله برای کاهش ورم بینی چه بخوریم را نیز مطالعه کنید.
۴-یک ماه بعد از عمل
بعد از برداشتن گچ بینی یا اسپلینت توسط پزشک، بیمار باید به مدت یک تا دو ماه از چسب استفاده کند. این کار باعث می شود که پوست زودتر به استخوان و غضروف بچسبد و در نتیجه تورم بینی کاهش یابد.
در این مدت،کاهش ورم بینی در تمام نواحی بینی یکسان نمی باشد که همین امر منجر به فرورفتگی و عدم تقارن روی بینی می شود. این مسئله ممکن است باعث استرس بسیاری از افراد شود ولی این نگرانی در بیشتر مواقع اشتباه است ، زیرا با گذشت زمان و از بین رفتن ورم بینی، ایرادات بینی هم رفع می شود.
۵- سه ماه بعد از عمل
در این مرحله کاهش ورم بینی، ساختار استخوان به خوبی تنظیم و تثبیت شده است و تورم بینی بسیار کاهش یافته است. شما بعد از سه ماه، می توانید به راحتی فعالیت های ورزشی را مجددا انجام دهید. در این مدت اندازه بینی، تغییرات نوک بینی به دلیل اینکه تورم کاهش یافته مشخص تر می شود و بنابر این می توانید تغییرات بینی خود را به صورت دقیق مشاهده کنید.
۶- شش ماه بعد از عمل
بعد از گذشت شش ماه از جراحی، دیگر هیچ کبودی وجود ندارد و ورم بینی تا حد بسیار زیادی از بین رفته است. در این زمان ظرافت دوطرف بینی و نوک بینی را می توانید مشاهده نمایید.بینی های گوشتی معمولا در مقایسه با بینی های استخوانی، مدت زمان بیشتری را باید سپری کنند تا ورم بینی آنها به صورت کامل بهبود یابد.
عوامل تاثیر گذار در میزان ورم بعد از جراحی بینی
- میزان تغییرات بینی
- گوشتی یا استخوانی بودن بینی
- نوع عمل بینی
- تجربه و مهارت جراح
- ضخامت پوست بینی
- رعایت تغذیه مناسب و توصیه های بهداشتی بعد از عمل
- بیماری های زمینه ای
در ارتباط با ورم بینی مقاله کاهش ورم بینی بعد از عمل بعد از عمل را نیز مطالعه کنید.
توصیه های مهم مراقبتی به منظور کاهش ورم بینی
- از مصرف نمک بعد از جراحی خودداری کنید.
- از کمپرس سرد به طور منظم استفاده نمایید
- تعویض به موقع چسب بینی
- استفاده از رژیم غذایی سالم
- مصرف زیاد مایعات
- خودداری از مصرف الکل، مواد مخدر
- مصرف پماد ضد التهاب
- از خوردن غذاهای داغ و جویدنی خودداری کنید.
- اجتناب از دستکاری محل جراحی و بخیه ها
- از قرار گرفتن در معرض مستقیم آفتاب اجتناب نمایید.
- در زمان استحمام حتما از آب ولرم استفاده کنید.
- مصرف سدیم را در رژیم غذایی خود به حداقل برسانید.
ویدیو ورم بینی
اهمیت تغذیه جهت کاهش ورم بینی
برای کاهش ورم بینی، میتوان از تغذیهی مناسب و مصرف غذاهای حاوی مواد مغذی و ضد التهاب استفاده کرد. مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C، ویتامین E، آنتیاکسیدانها و اسیدهای چرب امگا ۳ میتواند به کاهش التهاب بینی و کاهش ورم آن کمک کند.
مثلاً میوههایی مانند پرتقال، گریپ فروت، توتفرنگی و سبزیجاتی مانند برگ کلم، اسفناج و پیاز به عنوان منابع خوبی برای ویتامین C و آنتیاکسیدانها محسوب میشوند.
همچنین، مصرف غذاهایی مانند ماهی، روغن زیتون، آووکادو و بادام که حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند، میتواند به کاهش التهاب بینی و کاهش ورم آن کمک کند.
فعالیت هایی که باعث افزایش ورم بینی میشوند؟
- فشار هنگام استفاده از سرویس بهداشتی
- بدن سازی
- سنگ نوردی
- .خم کردن سر در روزهای اول بعد از عمل
- جابه جایی وسایل سنگین
- دویدن
- کوهنوردی
جمع بندی
مراحل کاهش ورم بینی به تدریج اتفاق میوفتد. نباید انتظار داشته باشید یک شبه اندازه بینی اصلی خود را نشان دهد.زیرا برش های به نسبت عمیق با گذشت یک یا دو روز درمان نخواهند شد.
توصیه میشود مقاله بهترین جراح بینی در تهران را مطالعه کرده تا با دکتر حبیب سهرابی یکی از حاذق ترین جراحان بینی آشنا شوید.
سوالات رایج
در دو هفته اول بعد از جراحی، سعی کنید که پای گاز نروید ولی بعد از این مدت در هنگام پخت و پز و آماده سازی غذا سر خود را حتما بالا نگاه دارید تا به بخیه های بینی فشار وارد نشود.
بله. در روزهای ابتدایی به هیچ عنوان نوزاد و وسایل سنگین را بلند نکنید،لازم به ذکر است شیر دادن و بغل کردن نوزاد در حالت نشسته جوری که فشار زیادی برای بغل کردن به زخم های بینی وارد نشود، مشکلی برای شما ایجاد نخواهد کرد.
درهفته های ابتدایی ورم بینی گوشتی و استخوانی تفاوت چندانی ندارد، ولی به صورت کلی بینی گوشتی مدت زمان بیشتری را نیاز دارد تا ورم آن به صورت کامل بهبود یابد.
بینی استخوانی بین ۴ تا ۷ ماه، بینی گوشتی تا یک سال ممکن است زمان ببرد.